Belesni a színházba

Spiró György Az imposztor című drámáját Major Tamás alakja ihlette, főszereplője, Bogusławski Az ikszeknek, Spiró nagyregényének a főhőse is. A dráma cselekményének helyszíne egy vidéki lengyel kisváros, Vilna, ami az orosz cár fennhatósága alá tartozik – a Csíki Játékszín előadásában a színészeket a vilnai színház társulataként látjuk színpadra lépni.

20161105-dsc_0251cl

Miközben a vilnai színházban a Tartuffe bemutatójára készülnek, és a főszereplőt alakító Bogusławski érkezését várja mindenki, egy ismeretlen férfi jelenik meg a színpadon. A próba kezdetén derül csak ki, hogy a padon ülő idegen a várva várt híres színész, aki Czintos József alakításában egy idős, kicsit megfáradt figurának tűnik. Bogusławski csak az igazgatóval folytatott hosszas alkudozás után hajlandó eljátszaniTartuffe szerepét. Miközben tanulja a szöveget, egymás után jelennek meg nála a színészek apró dolgaikkal, vágyaikkal. Így ismeri meg a társulati tagokat, és a köztük lévő viszonyokat is. Például így tudja meg, hogy Kaminska (Szabó Enikő), a helyi színésznő jómódú, férje (Kosztándi Zsolt) színész, szeretője pedig az igazgató (Veress Albert). A színészek kiábrándultak, elnyomottak, kilátástalannak érzik helyzetüket. Bogusławski híre is elhalványult: már nem színházigazgató, albérletben tengődik, vidéki vendégjátékokból él.

A Tartuffe próbáját, amit a színházigazgató szeretne gyorsan lebonyolítani, Bogusławski állandóan megszakítja, hogy a jelenetek és a moliéri szereplők mélyebb értelmezését adja elő. A felszínes játékhoz szokott társulatban van, aki lázadva, van, aki csendben és van, aki művészileg kíváncsian fogadja ezt. Bogusławski a sokféle emberi feszültség mellett megtudja, hogy az esti előadáson múlik minden, a gubernátor és a cár megnyerése, és a színház támogatása is. A cenzúra által engedélyezett szövegen nem lehet változtatni, Bogusławskinak mégis van egy titkos terve, aminek a lényege: hogyan lehet tiltakozni a hatóságok ellen úgy, hogy közben a hatalom iránti hűség álcája megmaradjon, azaz ne tudjanak bosszút állni.

20161105-dsc_0273cl

Mindezt Rybak (Vass Csaba) távoltartásával éri el Bogusławski, akit lázadónak mond a gubernátornak, elvitetik, így nem jöhet be a király képviselőjeként rendet tenni a Tartuffe utolsó jelenetében. A gubernátor, megértve a cselt, a székét felrúgva hagyja el a színházat, a színészek pedig az előadás utáni zűrzavarban fel sem tudják mérni, hogy sikert vagy botrányt hozott a produkció, és hogy milyen következményekkel jár mindez. Miközben Bogusławski már messze jár.

Kövesdy István rendezésében a színházi befogadás jelenségével foglalkozik. A színház a színházban helyzetet úgy építi fel, hogy különböző játékstílusokkal jelöli a különböző színházi rétegeket. A színház a színházban többszörös tükrözési helyzetet teremt, ami a közönséghez való kiszólásokkal is közelít a nézőkhöz. A kiszólások azt az érzetet keltik, hogy beleshetünk a színház belső működésébe, hogy az éppen zajló próbafolyamat révén mi is részesei lehetünk a játéknak.

20161105-dsc_0311cl

Czintos József Boguslawski szerepében mesterien egyensúlyoz az élettől megfáradt és élni vágyó, kilátástalanságból reménységbe hajló ember között. Játéka nyugodt, kimért, jelenléte erőteljes. A Damokos Csaba által tervezett minimalista díszlet egy kihajtogatható doboz, ami a fekete színpad közepén áll. Ez a Tartuffe próbáján díszes szobává válik, és a Tartuffe előadásában ezt a díszletet fordítva, hátulról látjuk. A Csíki Játékszín előadásában Spiró drámáját a kisebbségi lét élményeivel is összekötik az alkotók – így kerül be az előadásba a Székely Himnusz, amit “beépített” diákok énekelnek el a nézőtéren lázadásként a Tartuffe előadás egyik kulcspillanatában.

Csegzi Noémi

Reklámok

Belesni a színházba” bejegyzéshez egy hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s