Viharos éjszaka Szatmáron

Titkos szerelmi szálak, emberi butaság okozta káosz ad lökést egy Zűrzavaros éccaka kialakulásához, amit a Figura Stúdió Színház társulata sodró humorral állított színpadra. Caragiale O noapte furtunoasă (Zűrzavaros éjszaka) c. komédiáját Székely Csaba saját elemekkel is gazdagítja az újrafordítás során, ezzel teremt komikus-szatirikus környezetet, amit Albu István rendezése tovább fokoz. 
Caragiale közel 140 éves vígjátékának mondanivalója és humora, a fővárosi átlagember kulturális karakterrajza és nyelvi komikuma teljes mértékben időtlen; körvonalazza azt a tényt, hogy az egyszerű ember és a politika kapcsolata mit sem változott ennyi idő után. 

A nézőtérre érkezve rögtön betekintést nyerhetünk a rendező és Tenkei Tibor által kitalált díszlet egy részébe. A színpad két oldalán két asztal, mindkettőn szembetűnő kellékek, egyiken „lapos TV”, a másikon asztali körfűrész, fölötte Szent András-ikon és a főszereplő házaspárról készült fotográfia. Miután felmegy a függöny, egy szegényes, toldott-foldott, folyamatos felújítás alatt álló lakás beltere tárul elénk, amelyben zsibvásárszerűen kerülnek egymás mellé a tárgyak.

Az előadás kezdetén, a még összevont függöny előtt a reflektorfényben megjelenik egy kalapos, bocskoros, bohócszerű karakter, akiről később kiderül, ő a darab Spiridonja (Gulácsi Zsuzsanna). Angyalszárnyakat vesz föl és hatalmas tubáján elkezdi játszani a Deșteaptă-te, române! dallamát – ami már nevetésre készteti a közönséget az első néhány másodpercben. 

Nem sokkal ezután jelenik meg két szereplő, Nae (Faragó Zénó), aki mai rendőrruhát és gumibotot hord, valamint Dumitrache (Moşu Norbert-László), aki az ismert román labdarúgó, Hagi sárga mezét öltötte magára, gumipapuccsal és kék melegítővel dobva fel az outfitjét. Kettejük jelenete teremti meg az előadás komikus alaphangját, és ebből bontakozik majd ki a teljes előadás humora. Néha megjelenik Dumitrache felesége, Veta (Máthé Annamária), és bár még nem szólal meg itt, néma és ideges jelenlétével magára vonja a figyelmet. Nae és Dumitrache az átlagos állampolgárok megformálói, a darab típusszereplői, akiknek cselekvése, nyelvhasználata és attitűdje arra késztetik a nézőt, hogy hangosan mosolyogjon. Dumitrache, a „mester”, a „bizsnicár”, hosszan meséli bajtársának, hogy milyen élménnyel tért haza legutóbb a „szennyházból”: a feleségét egy „tróger” figyelgette, ami őt igazán feldühítette. E történetet és a hozzáfűzött kommentárjait még nevetségesebbé teszi az, ahogyan megfogalmazzák gondolataikat.  

Az események folyásával sorra színre lép a többi szereplő is, akik tovább fokozzák a két rendőr által felvezetett komédiát. A gumicsizmában és kék overálban megjelenő Chiriac, Dumitrache bizalmasa, Fodor Alain Leonard alakításában tipikus roma férfi, ami azért említésre méltó, mert a karakter etnikai hovatartozásáról nem esik nyíltan szó a műben. A későbbiekben kiderül, hogy ő Veta titkos szeretője. 

A televízió mindeddig a körfűrész használatakor zúgó hangot adott ki és vibráló képet mutatott. A „csendórában”, amikor mindenki a TV előtt ül és nézi az aznapi híradót, „élő” közvetítést látunk benne egy tüntetésről, ami egy színházban zajlik. Itt tűnik fel Veta testvére, Zița (Vajda Gyöngyvér), egy fiatal politikus, Rică Venturiano (Dávid Péter) és Hajós Rolika, Zița volt férje (Kolozsi Borsos Gábor), valamint Spiridon egy „TAPS” feliratú táblával – amivel vezényli a nézőtéren tapsoló, székely zászlót lobogtató vagy épp nevető statisztákat. A botrány hatására, amit a TV-ben látnak, Nae és Dumitrache kirohannak a szobából, és átlépve egy másik „világba”, a televízió képernyőjén látjuk őket viszont, ahogy elverik Rolikát. 

A káosz kibontakozásával Vetáék lakásában megjelenik a szőke, könnyűvérűnek tűnő Ziţa is, akinek butasága szinte sugárzik a viselkedéséből, a színházról alkotott képéből: „Azért járunk a színházba, hogy megértsünk valamit?” – kérdezi. Egy férfitől, történetesen a trógernek titulált Rică Venturianótól kapott román nyelvű levelet Spiridon fordítja le neki. Ebből is látszik, hogy Caragiale drámáját mennyire átformálta Székely Csaba egy másik nép képére, a román nyelv ismeretének hiányával játszva. 

A második felvonásban a történések felgyorsulnak, a szálak összefutnak, a konfliktusok kiéleződnek. Feltűnik Rică, összetévesztve Veta személyét Zițáéval, amiből egy újabb bonyadalom alakul ki. Dumitrache, a felszarvazott rendőrférj tudomást szerez Rică jelenlétéről, akiről azt hiszi, hogy (csak) vele csalta meg a felesége, ezért Naéval és Chiriac-kal karöltve üldözőbe veszik őt, hogy meggyilkolják. Tükrözi Dumitrache naivitását és tudatlanságát, hogy pont Chiriac, a saját bizalmasa az, akivel felesége rendszeresen csalja a háta mögött, de épp ezért szimpatikus a néző számára a karaktere. Dumitrache meg is lövi Rică-t, amiből szintén egy poén kerekedik: a fiatal politikus ingjének bal felén egy Románia formájú vérfolt ékeskedik.

Végezetül a problémák megoldódni látszanak, az egész zűrzavaros éjszaka boldogsággal, kibéküléssel zárul, bár nem derül fény mindenre; valamint Rică személyében egy új politikai szereplő születik, aki tudja, mit akar a nép, és lelkes előljárója lehet az országnak. Ez abból is leszűrhető, hogy az előadás végén Rică az, aki a produkcióban játszó, a Figura Stúdió „Szennyház” színészeit bemutatja, illetve a mestert, „Ștefan Albu” rendezőt. Ezzel teremtve egy méltó „zárlatot” az előadásnak. 

                                                  Kelemen Roland

Reklámok

Viharos éjszaka Szatmáron” bejegyzéshez egy hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s